15. päivä. Päivä junassa ja illalla Habarovskissa

16.09.2017

Viidennentoista matkapäivän aamu valkeni auringonpaisteessa. Sateet ovat tosiaan kiertäneet meidän matkaamme. Juna on mennyt kovaa koko yön, sen on tuntenut punkassa maatessa. Hieman on pelottanutkin, kun rata ei ole mistään tasaisimmasta päästä ja vaunu on heilunut aika lailla matkatessamme öisessä pimeässä Siperiassa. 

Juna yrittää saada kiinni myöhästymää, joka tuli eilen rata- tai muiden töiden johdosta. Oltiin silloin reilun tunnin myöhässä aikataulusta. Nyt kyseltyämme vaunun emännältä, onko juna aikataulussa? Nyt kuulemma ollaan aikataulussa, juna otti yöllä kiinni sen.

Kello on nyt Suomessa tätä kirjoittaessani aamuyöllä kolme, ja täällä syön aamupuuroa ja Pirkkokin alkaa heräilemään.  Kello on täällä aamu yhdeksän. Maisemat ovat taas yön aikana muuttuneet täysin. Nyt on taasen pelkkää peltoa ja aroa, lisäksi lehtikuuset ovat kadonneet, koivua ja varmaankin haapaa näyttää nyt olevan. Eilinen oli oikein lehtikuusimetsien ja jokien päivä.

Juuri teimme aikataulun mukaisen pikapysähtymisen Zavitinskin asemalla. Olen yrittänyt puhua Venäjää niin paljon kun osaan, (siis vähän) ja sen on huomannut täysin, miten tärkeä on oikea ääntäminen. Nää on ihan pihalla kun painotukset ja kirjaimet etenkin ässät ei mene kohilleen.

Nyt jatkamaan aamutoimiamme. Junapuuro oli taas samaa ja hyvää ja sen lisukkeena tuore lämmin perunaa, kaalia ja kanaa sisältävä kolmionmuotoinen piirakka, "piroski". Makuuosastojamme siivotaan kahdesti päivässä. Eilen illalla vaunuemäntä Olga tarjosi suihkuun menomahdollisuutta hintaan 150 rbl ja näytti suihkutilat...ihan asialliset. Emme kuitenkaan sitä mahdolisuutta silloin hyödyntäneet ja matkaa Habarovskiin oli vain vajaa vuorokausi. Savetteilla pärjätään.

Maisema on tosiaan muuttunut ihan täysin erilaisemmaksi kuin eilen. Välillä täällä näyttää käkkäräkoivujen vallatessa aroa ihan afrikkalaiselta savannilta ja välillä taasen on pientä kumpuilevaa maastoa, joka tuo mieleen Teletappilandian.

Tänään mietimme ja suunnittelemme vielä tulevaa Japanin kolmen päivän osuutta, mistä ottaisimme majoituksen ja miten siellä liikkuisimme. Osakaan emme jää, menemme sivummalle pienempiin "kyliin" ja varmaankin paikallisjunalla. Eilen Pirkko selvitteli ja kertasi Japanin etikettisääntöjä, ettei nyt jo heti lentoasemalla "hölmöiltäisi".

Tänään aamulla herätessämme oli Habarovskiin matkaa 550 km. Tänään on matkattu junalla useiden pitkien tunneleiden lävitse, pisimmät arviolta toista kilometriä. Sain napattua yhden uuden tunnelin suuaukosta hyvän valokuvan. 

Maisema alkaa puuston ja vuorten osalta näyttämään Kiinan vuoristoa. Kävimme juuri lähellä Kiinan rajaa, se oli viereisen vuoren toisella puolen. Tämä alkaa olla kohta Amur-joen aluetta, jossa Amurin tiikeri, joka on kissaeläimistä kookkain ja säänkestävin elää luonnonvaraisena pienenä 3000-4000 määränä Habarovskin koillispuolella Amur-joen suistoalueilla. Lajia uhkaa sukupuuttoon kuoleminen.

Kotona tällainen tikru (venäjänsininen)


Pieni vartin pysähdys ja jaloittelutauko oli Obluzjen asemalaiturilla, lämmintä on yli 20 astetta, yes. Jossakin vaiheessa me ylitimme seuraavan aikavyöhykkeen ja olemme nyt +7 tuntia edellä Suomen aikaa. 

Habarovskin kaupunkialueelle tullessamme ylitimme junalla mahtavan, suuren Amur- joen pääuoman ja ennen sitä muutaman sen pienemmän sivuhaaran, jotka nekin olivat suuria. Ratatieaseman laituri oli täynnä ihmisiä että siellä ei kunnolla mahtunut kävelemään. Laiturilta oli aikamoinen matka kantamuksineen kulkea ulos, koska sinne ei mennyt tunnelia aseman kautta vaan kuljettiin kuin laivalta oltaisiin tulossa putkea ja rappuja pitkin. 

Habarovskin asemalle on Moskovasta matkaa 8520 km ja Kouvolasta, josta lähdimme matkaa kertyy jopa yli 9450 km. Vladivostokiin meillä on vielä matkaa enää vaan 768 km. Että kauas on junalla päästy.

Rautatieasemalla katselimme ympärillemme hetken ja kävelimme puistossa ja kaupungin perustajan herra Habarovin patsaan ja suihkulähteiden luona. Sitten otimme taksin taas kiskurihintaan 500 rbl ... kartelli päällä taksiliikenteessä täälläkin. Sitten taksi kuski otti vielä sisäkameralla kuvan meistä... en tiedä mihin kokoelmaan. Epäili vissiin, "että rikomme vanhan japanilaisen tila-auton sisustuksen takana ollessamme ja pääsee siten meidän jäljille myöhemmin???  "

Saavuimme Habarovskin Grand Hotel Prestige  hotellimajoitukseemme, jossa olemme yhden yön. Hotelli on todella upea, ylellinen, parkkipaikkalla oli miltei pelkästään isoja Mersuja ja Lexuksia. (hotelli Fb:ssä)

HabarovskAamuinen ikkunanäkymä