2.9. Lähtöpäivä, Pietari ja Moskova matkasuunnitelma

10.08.2017

Matka alkaa Kouvolasta syyskuun toisena päivänä matkaten VR:n Allegrolla Pietariin. Matka kestää vajaa kaksi ja puoli tuntia kaikkine rajamuodollisuuksineen.

Liput hankittiin VR:n nettikaupasta hyvissä ajoin ja maksoivat kahdelle alle 40 €. Pietarissa siirrytään Suomen asemalta, venäjäksi Финляндский вокзал (Finljandskii vokzal) metrolla parin aseman päähän Moskovan asemalle (Moskovski vokzal). Metrolippu, käytännössä poletti, maksaa tämän kirjoitushetken kurssilla n. 65 snt. Sillä voi rällätä vaikka koko päivän maanalaisessa metrossa asemien väliä.

Pietarin Moskovan asemalta oikeastaan matka vasta alkaa ja jatkuu kohti Moskovaa nopealla ja suoralla ratayhteydellä. Matka tehdään suurnopeusjuna Sapsanilla. Liput Sapsaniin ostimme Venäjän rautateiden virallisilta sivuilta ja maksoimme kortilla. Liput kahdelle Bistro-vaunussa maksoivat alle 95 €. 650 km matka taittuu vajaassa neljässä tunnissa.

Lisää Pietarin metrosta otsikon Pietarin metro alla ja Sapsanista Siperian rata ja Sapsan otsikon alla.

Venäjän rautateiden viralliset sivut: https://eng.rzd.ru/

Pietarin Suomen asema

Suomen asema (ven. Финляндский вокзал, Finljandskii vokzal) Pietarissa. Tänne saapuvat ja täältä lähtevät Suomeen liikennöivät Allegro-junat.

Suomen asema on yksi Pietarin viidesta rautatieasemasta. Suomen asemalle saapuvat Allegro-junat Helsingistä. Allegro-junien lisäksi asemalta lähtee vain paikallisjunia, "elektrichkoja" Karjalan kannaksen ja Viipurin suuntaan. Aseman pääsisäänkäynti onkin tarkoitettu lähijunien matkustajille, ja Allegro-junien matkustajille on oma sisäänkäynti, odotussali ja lippukassat aseman läntisessä siivessä Botkinskaja-kadun puolella.


Suomen asema sijaitsee Pietarin ydinkeskustaan nähden parin kilometrin päässä ja Neva-joen toisella puolella. Asemalta on helppo jatkaa matkaa keskustan suuntaan esim. metrolla, sillä Ploshchad Lenina -metroaseman sisäänkäynti on asemarakennuksen kulmassa. Matkaa Nevski Prospektille (metroasema Ploshchad Vosstanija) on kaksi pysäkinväliä. Botkinskaja-kadun puolella on myös eräiden reittitaksien eli marshrutkien päätepysäkki.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_asema

Visit Petersburg: https://www.visit-petersburg.ru/en/

Pietarin Moskovan asema

Tältä asemalta jatketaan matkaa ja lähdetään kohti Moskovaa Sapsan - junalla.


Moskovan asema (ven. Моско́вский вокза́л, Moskovski vokzal) on tärkeä henkilöliikenteen rautatieasema Pietarin ydinkeskustan itäosassa Nevski prospektin varrella. Se kuuluu matkustajamäärältään Venäjän viiden vilkkaimman aseman joukkoon. Päivittäin aseman kautta matkustaa keskimäärin yli 15 000 kaukoliikenteen ja yli 25 000 lähiliikenteen matkustajaa. Kaukoliikennevuoroja on yli 30 ja lähiliikenteen lähes 50.

Kaukojunat liikennöivät asemalta kattavasti Venäjän eri osiin ja myös Ukrainaan, Azerbaidžaniin ja Uzbekistaniin. Tärkein yhteys on 650 km:n päässä sijaitsevalle Moskovan Leningradin asemalle Tverin kautta. Tätä reittiä ajetaan myös Sapsan-suurnopeusjunilla.

Vaihtoyhteyksiä rautateiltä paikallisliikenteeseen on runsaasti. Pietarin metrolinjojen 1 ja 3 asemat Majakovskaja ja Ploštšad Vosstanija sijaitsevat rautatieaseman tuntumassa. Aseman edustalta liikennöi lukuisia bussi- ja johdinautolinjoja

https://fi.wikipedia.org/wiki/Moskovan_asema_(Pietari)

Moskovan Leningradin asema

Tälle Leningradin tai toiselta nimeltä Lokakuun asemalle saavutaan Sapsanilla Pietarista.


Nikolain asema joskus vuonna 1855-1862
Nikolain asema joskus vuonna 1855-1862

Leningradin asema tai Lokakuun asema (ven. Ленингра́дский вокзал, Leningradski vokzal tai Октя́брьский вокзал, Oktjabirski vokzal) on Moskovassa sijaitseva, länteen suuntautuvaa henkilöliikennettä palveleva Venäjän rautateiden rautatieasema.  Asemalta liikennöidään junia esimerkiksi Pietariin, Petroskoihin, Murmanskiin, Pihkovaan, Novgorodiin, Tallinnaan sekä Helsinkiin, johon ajetaan Tolstoi-junalla.

Rautatieasema sijaitsee Komsomollskaja-aukion laidalla Moskovan ydinkeskustan koillispuolella, 3,3 kilometriä Punaiselta torilta. Saman aukion ympärillä on myös kaksi muuta rautatieasemaa, viereinen Jaroslavlin asema ja aukion eteläpuolella Kazanin asema. Lähin metroasema on Komsomolskaja, joka on sekä punaisen linjan (metrolinja 1) että ruskean metrolinjan (rengaslinja 5) asema.

Rautatie Pietarin ja Moskovan välille rakennettiin Venäjän keisari Nikolai I:n aikana 1849 ja tällöin Moskova sai ensimmäisen rautatieasemansa. Aseman alkuperäinen nimi oli hallitsijan mukaan Nikolain asema. Vuonna 1923 asema uudelleennimettiin Lokakuun asemaksi ja pian sen jälkeen Leningradin asemaksi. Molemmat nimet ovat yhä käytössä.


https://fi.wikipedia.org/wiki/Leningradin_asema

(etäisyydet noin, vaihtelevat mm. reitin mukaan) Helsinki 1088 km, Kouvola 925 km, Vainikkala 834 km, Viipuri 803 km, Pietari 652/661 km, Tver 167/191 km; Petroskoi 921/1046 km, Murmansk 2090 km; Narva 755 km, Tallinna 964 km; Pihkova 687 km.

Kazanin asema (Moskova)

Tältä Kazanin asemalta jatkamme matkaa Moskovan päivien jälkeen eteenpäin Trans Siberian junalla itään ja Ekaterinburgin suuntaan.

Kazanin asema (ven. Казанский вокзал, Kazanski vokzal, Станция Москва-Пассажирская-Казанская, Stantsija Moskva-Passažirskaja-Kazanskaja, "Moskovan Kazanin-matkustaja-asema") on yksi Moskovan suurista henkilöliikenteen rautatieasemista. Asemalta liikennöidään vilkkaasti sekä kauko- että lähijunilla lähinnä itään, kaakkoon ja etelään.

Kazanin asema sijaitsee Komsomolskaja-aukion etelälaidalla Moskovan ydinkeskustan koillispuolella 3,3 kilometrin päässä Punaiselta torilta. Saman aukion pohjoispuolella on kaksi muutakin rautatieasemaa: länteen suuntatutuvan liikenteen Leningradin asema (esimerkiksi Pietarin ja Helsingin junat) sekä pohjoisen ja idän liikennettä palveleva Jaroslavlin asema.Lähin metroasema on Komsomolskaja (linjat 1 ja 5).

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kazanin_asema_(Moskova)