Pietarin metro

17.08.2017

Matkan ensimmäisenä päivänä kuljemme vain kaksi aseman väliä Pietarin punaisen metron linjaa. Aikaisemmin olen useilla Pietarin matkoilla "pörrännyt" metrolla paikasta toiseen. Se on paras ja edullisin tapa liikkua paikasta A paikkaan B tai vaikkapa X.

Pietarin metro (ven. Петербургский метрополитен, Peterburgski metropoliten) on Pietarin maanalainen metrojärjestelmä. Alueen pehmeän savisen maaperän vuoksi se on yksi maailman syvimmällä kulkevista metroista. Metroverkosto koostuu viidestä linjasta ja 67 asemasta. Heinäkuuhun 1992 saakka järjestelmän nimi oli Leningradin Leninin kunniamerkillä palkittu Leninin mukaan nimetty metro (ven. Ленинградский ордена Ленина метрополитен имени Ленина, Leningradski ordena Lenina metropoliten imeni Lenina)... kauhee sanahirviö.

Nykyisin Pietarin metroasemilla asemien nimet ovat näkyvillä myös länsimaisilla kirjaimilla, mikä helpottaa turistien liikkumista kaupungilla.

Kuva Kirovskyn asemalta
Kuva Kirovskyn asemalta

Maanalainen metroverkosto on huikea ja kokemuksen arvoinen niin toimivuudessaan ja asemien yksityiskohtaisessa kauneudessaan.

Pietarin metron käyttäminen

Nykyisin Pietarin metrossa on viisi linjaa ja 67 asemaa. Metron laajentaminen oli käytännössä jäissä 1990-luvun alusta aina 2000-luvun puoliväliin ja tästä syystä metron kasvu on pari vuosikymmentä jäljessä. Siitä huolimatta metro on erittäin kätevä kulkuväline kaupungissa liikkumiseen. Metro on tehokas erityisesti ruuhka-aikoina kaupungin maanpäällisen liikenteen madellessa jonoissa.

Metrolla matkustaminen on helppoa ja edullista. Käytännössä kaikki opasteet on käännetty englanniksi - vain asemakuulutukset annetaan ainoastaan venäjäksi. Linjat on merkitty värikoodein ja jokaisesta metrovaunusta löytyy linjakartta. Yhdellä maksulla voi matkustaa rajattomasti niin pitkään kunnes nousee metrosta ulos.

Perustiedot

 • Viisi linjaa (punainen, sininen, vihreä, oranssi ja purppura)
 • Linjojen yhteispituus: 113,6 kilometriä
 • 67 asemaa
 • Seitsemän vaihtoasemaa
 • 251 liukuporrasta
 • 772 miljoonaa matkustajaa (vuonna 2013)
 • Maailman syvin metroverkko
Metrolinjojen pituudet

 • punainen linja 1 - 29.65 km
 • sinininen linja 2 - 30.1 km
 • vihreä linja 3 - 22.6 km
 • oranssi linja 4 - 11.21 km
 • purppura linja 5 - 20.04 km
 • ruskea linja 6  - on suunnitelmissa
 • vihreän, keltaisen ja purppuran linjan jatkoa on suunniteltu ja toteuteutusta 2025 mennessä

Matkan maksaminen

Matkan voi maksaa älykortilla tai metropoletilla. Kaupungissa lyhyellä matkalla olevan turistin on kätevintä käyttää poletteja. Poletin (Token) hinta on 45 ruplaa, eli noin 65 senttiä (08/2017). Poletteja myydään kaikkien asemien auloissa joko kassoista tai seteliautomaateista. Kassasta ostettaessa kannattaa maksaa käteisellä ja poletteja voi ostaa kerralla useampia kappaleita. Kassat eivät välttämättä ymmärrä englantia, mutta elekielellä pärjää mainiosti.

- Ojenna kassalle tarpeellinen määrä rahaa ja näytä esimerkiksi sormilla, kuinka monta polettia haluat ostaa. Kassa antaa poletit ja vaihtorahat.

Metropoletin käyttö

Asemahalleissa on portit, joiden läpi kuljetaan liukuportaille. Porteissa on älykorttien lukulaitteet ja aukot poleteille.

 • Kulkuportin voivat olla eri näköisiä eri asemilla, mutta periaate on aina sama.
 • Pudota metropoletti kulkuväylän oikealla puolella olevassa tolpassa sijaitsevaan aukkoon.
 • Odota hetki, että kone tunnistaa maksun ja portin valo muuttuu vihreäksi.
 • Kulje rauhassa portin läpi.
 • Jos maksu ei onnistu, poletti palautuu poletinsyöttöaukon alla olevaan tilaan.

Metron aukioloaika

Metroasemien aukioloaika vaihtelee, mutta suurin osa asemista aloittaa toimintansa kaikkina päivinä kello 5:30 - 5:45 ja sulkee ovensa 0:03 - 0:41. Asemien aukioloajat on merkitty uloskäyntioviin. Marraskuuhun saakka (2014) Pietarin metrossa oli yömetrokokeilu, jolloin keskustan Admiralteiskaja ja Petrogradskajan saarella sijaitsevan Sportivnajan väliä voi matkustaa kello 2:28 - 3:12 saakka. Nyt metro on palannut vanhoihin aukioloaikoihin. Metro on kuitenkin auki öisin aina aamu 05 asti useina juhlapyhinä ja -päivinä.


Matkustaminen

Metrossa oleskelun aikaa tai matkan pituutta ei ole rajoitettu. Yhdellä maksulla voi siis periaatteessa matkustaa vaikka metron sulkemisaikaan. Mikäli määräasema on eri linjalla kuin lähtöasema, linjoja on vaihdettava vaihtoasemilla. Vaihtoasemat on merkitty metrokarttoihin ja vaihtoasemilla on selkeät opasteet asemanvaihtoa varten. Pietarin metrossa on yhteensä kuusi kahden aseman vaihtoasemaa ja yksi kolmen aseman vaihtoasema. Asemalta toiseen vaihtaminen tapahtuu aina maan alla.

Mikäli mukanasi on isompia kantamuksia, kannattaa ne nostaa noin rinnan korkeudelle. Muuten portti saattaa luulla kantamustasi toiseksi henkilöksi ja tekee hälytyksen. Porttialueen laitimmaisin portti on leveämpi ja tarkoitettu suurempien tavaroiden viemiseen. Mikäli mukanasi on siis suurempaa kannettavaa, kannattaa käyttää laitimmaista porttia.

Pietarin metron viralliset sivut:

https://www.metro.spb.ru/en/metro.html

Turvallisuus

Metroa valvotaan tarkasti ja valvonta-kameroita löytyy niin asemilta, laitureilta kuin metrovaunuistakin. Metrolla matkustettaessa on kuitenkin nouda-tettava tiettyä varovaisuutta, sillä taskuvarkaita saattaa liikkua erityisesti keskustan ruuhkaisemmilla asemilla. Lompakkoa ei kannata tunkea takataskuun, vaan säilyttää sitä etu- tai rintataskussa. Käsilaukkua kannattaa erityisesti ruuhkaisimpiin aikoihin pidellä etupuolellaan.

Pietarin metron pommi-isku oli terrori-isku, joka tapahtui 3. huhtikuuta 2017 Pietarin metrossa Sennaja Ploštšadin aseman ja Teknologisen instituutin välillä. Neljätoista ihmistä kuoli, mukaan lukien itse tekijä. Lisäksi yli 50 loukkaantui iskussa.

Venäjän viranomaiset vahvistivat tapahtuman olleen itsemurhaisku. Iskun tekijäksi epäillään 22-vuotiasta kirgisialaissyntyistä miestä, jolla on aiemmin ollut yhteyksiä radikaaliin islamiin. Hän kuului maan uzbekkivähemmistöön.